پوست برای سالم ماندن باید به میزان کافی، آب و روغن‌های طبیعی داشته‌باشد تا نرم و شاداب دیده شود. زمانی‌که پوست رطوبت خود را از دست می‌دهد، خشک می‌شود و علائمی ایجاد می‌کند.دلایل بروز خشکی پوست اعم از بالا رفتن سن، شرایط لایه های زیرین پوست یا عوامل محیطی موجب ایجاد ناراحتی و خارش می شود. 

علل خشکی پوست:

خشکی پوست زمانی اتفاق می افتد که پوست رطوبت و چربی کافی نداشته باشد. عارضه خشکی پوست برای هر فردی و در هر زمانی می تواند اتفاق افتد. افراد ممکن است در طول سال و یا تنها در ماههای سرد سال که دما و میزان رطوبت کاهش می یابد به خشکی پوست دچار شوند.

علل و عوامل مؤثر در خشکی پوست:


کمبود ویتامین:ویتامین‌ها نقش مهمی در بدن ما ایفا می‌کنند، به نحوی که کم بودن هر یکی از آنها می‌تواند منجر به یک عارضه و بیماری شود. علت خشکی پوست صورت و پوسته شدن نیز می‌تواند به دلیل کم‌بودن سطح ویتامین B در بدن باشد. کمبود این ویتامین باعث بثورات، خشکی، پوسته‌پوسته شدن، ترک لب و چین‌وچروک می‌شود.

کاهش رطوبت و چربی پوست:انواع خشکی پوست به موارد مختلفی بستگی دارد. گاهی ممکن است خشکی پوست شما تنها به دلیل کاهش رطوبت و چربی سطح پوست باشد. در این شرایط جای نگرانی نیست و با استفاده از محصولات آبرسان خشکی پوست رفع خواهد شد.

عوامل ژنی:محققان می‌گویند که خشکی پوست می‌تواند ارثی باشد. طبق یک مطالعه، جهش در ژن‌هایی که تولید پروتئین فیلاگرین را کنترل می‌کنند، که در تشکیل و آبرسانی سد پوستی نقش دارد، می‌تواند باعث ایجاد چندین بیماری پوستی شود.

دیابت:دیابت در خشک شدن پوست تاثیر مستقیم دارد. قند خون بالا و کنترل نشده می‌تواند منجر به خشکی پوست یا تشدید آن شود. اگر گلوکز خون خیلی بالا باشد، بدن به‌سرعت مایعات از دست می‌دهد. همین موضوع موجب پایین آمدن سطح رطوبت پوست شما خواهد شد.

افزایش سن:با بالا رفتن سن افراد، خشکی پوست بیشتر مشکل‌ساز می‌شود. بزرگسالان 40 ساله و بالاتر در معرض افزایش خطر ابتلا به خشکی پوست هستند و تقریباً نیمی از افراد در این گروه سنی را تحت تأثیر قرار می‌دهد زیرا با افزایش سن، پوست ما چربی کمتری تولید می‌کند و خشک‌تر می‌شود.

در موارد ذیل خشکی پوست تشدید می شود:

  • سفر
  • سکونت در مناطق خشک
  • تماس با آب کلردار در استخر
  • قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید

نشانه های خشکی پوست:

گاهی خشکی موقتی یا فصلی است. به‌عنوان‌مثال ممکن است شخصی فقط در زمستان دچار این مشکل شود. اما گاهی هم این مشکل دائمی است و آزاردهنده می‌شود. علائم باتوجه‌به شدت خشک‌شدن، سن، وضعیت سلامتی، رنگ پوست و محیط زندگی متفاوت است.

نشانه اصلی خشکی پوست خارش است. افرادی که پوست خشک دارند، اغلب زائده های زبر، قرمز و خشک خارش دار بر روی پوست خود پیدا می کنند. نواحی مانند بازوها، دستها، ساق پا، شکم و قسمتهایی مانند کف پا و مچ پا که دارای اصطکاک زیادی است بیشتر دچار خشکی می شوند.

روش های پیشگیری از خشکی پوست:

شما با داشتن سابقه،نشانه هایی بهتر است قبل از اینکه کار به درمان برسد چند نکته را رعایت کنید:

  • از دستکش‌ استفاده کنید؛ اگر در طول روز، چندین مرتبه یا یکبار، مجبورید که دست‌های خود را در آب فرو ببرید یا از پاک‌کننده‌های قوی استفاده کنید برای محافظت از پوست خود از دستکش‌های لاستیکی استفاده کنید.
  • استحمام با آب داغ ممنوع؛ سعی کنید با آب ولرم استحمام کنید، آب داغ ممکن است پوست را خشک و پوسته پوسته کند.
  • وسواس نداشته باشید؛ وسواس تمیزی و شستشو باعث می‌شود که مکرراً دست و صورت را با آب و مواد شوینده بشویید که تکرار این مورد موجب خشکی پوست می‌شود. لازم است وسواس را درمان کنید و از شستشوی مکرر دست و صورت جدا پرهیز کنید.
  • صابون مناسب انتخاب کنید؛ ترکیبات شیمیایی صابون‌ها با یکدیگر متفاوت است؛ بنابراین اگر بعد از استفاده از صابونی دچار خشکی پوست شدید بهتر است که صابونتان را عوض کنید.
  • آب بنوشید؛بیشتر مردم در زمستان میل کمتری به نوشیدن آب دارند و به نوشیدنی‌های گرمی نظیر قهوه و چای تمایل بیشتری نشان می‌دهند. اگر شما هم این گونه‌اید، فراموش نکنید که پوست شما به هیدراته شدن تمام و کمال از درون و بیرون نیاز دارد. 

راه های درمان خشکی پوست:

مرطوب کننده:این مواد دارای روغن معدنی است که سطح پوست را با یک لایه محافظ پوشانده و رطوبت پوست را محفوظ می نماید. این به بهبود لکه های پوستی خشک و تحریک شده کمک می کند.برخی از مایعات یا پمادهای چرب مانند روغن نوزاد یا وازلین طبی هم برای نگه داشتن رطوبت موجود در پوست کارآیی بالایی دارند.

آلوئه ورا:برای مصرف آلوئه ورا به عنوان مرطوب کننده برای پوست و درمان خشکی پوست، بهتر است از یک برگ آلوئه ورا استفاده کنید. برگ را ببرید و مواد ژل‌ مانند داخل آن را درون ظرفی بریزید. سپس می‌توانید آن را مستقیماً بر روی پوست خشک خود بمالید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برای جذب روی پوست خود بگذارید. پس از این مدت زمان، پوست خود را با آب گرم شستشو دهید و سپس از یک مرطوب کننده خوب برای حفظ رطوبت پوست استفاده کنید.

بابونه: از بین تمام چای‌های گیاهی، بابونه محبوب‌ترین مورد در درمان مشکلات پوستی به صورت موضعی است. سال‌هاست که برای کمک به رفع خشکی، لکه‌دار شدن پوست و حتی آکنه استفاده می‌شود.

کرم‌های ضدآفتاب:استاندارد استفاده کنید؛ به شما توصیه می‌شود که کرم‌های ضدآفتاب با SPF (عامل محافظت‌کننده در برابر آفتاب) مناسب و مرطوب‌کننده بر روی پوست خود بمالید.

استفاده از لوسیون بدن؛ لوسیون بدن مایعی است که بر حفظ رطوبت پوست کمک می‌کند که بیشتر در افرادی که بعد از استحمام دچار خشکی پوست می‌شوند استفاده می‌شود. اگر شما از لوسیون بزرگسالان استفاده کرده‌اید و همچنان خشکی پوست دارید، می‌توانید از لوسیون بچه که مواد شیمیایی کمتری دارد استفاده کنید.

روغن درمانی(تراپی):

روغن‌های طبیعی دارای خواص مرطوب کننده، التیام بخشی، ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی هستند که به پوست کمک می‌کنند تا رطوبت خود را حفظ کرده و درمان خشکی پوست را برطرف کنند. به علاوه، استفاده روزانه و بلند مدت از روغن‌های طبیعی نه تنها ضرری ندارد، بلکه سلامت و زیبایی پوست را ارتقاء می‌دهد.

روغن ماهی:روغن ماهی به دلیل خواص تقویت‌کننده سلامت پوست شناخته شده است،دو اسید چرب ضروری که دارای خواص ضد التهابی و شفابخش قوی برای پوست هستند. به همین دلیل مکمل‌های غذایی حاوی روغن ماهی به افزایش هیدراتاسیون پوست و بهبود سد اسیدهای چرب پوست و حفظ هیدراتاسیون کمک می‌کند. همچنین روغن ماهی التهاب پوست را کاهش می دهد و در برابر آسیب های خورشید محافظت می کند و آن را به یک مکمل دوست‌دار پوست تبدیل می کند.

روغن نارگیل:شما با استفاده روزانه از روغن نارگیل در نقاط حساس بدن خود مانند دور چشم و اطراف دهان استفاده کنید. مزیت دیگر روغن نارگیل این است که نیازی به استفاده با دیگر مواد ندارد.

روغن جوجوبا: روغن جوجوبا یکی از مرطوب کننده های طبیعی است که با استفاده از عناصر طبیعی موجود در خود، از خشکی و عوارض آن در پوست پیشگیری می کند. این روغن می تواند هر گونه خشکی، حساسیت، خارش، پوسته پوسته شدن و التهاب را کاهش دهد. 

 روغن بادام: روغن بادام یکی از روغن‌های طبیعی است که دارای خواص مرطوب کننده، ضد التهابی و ضد باکتری است. با استفاده از روغن بادام می‌توانید پوست خشک و خارش دار را تسکین دهید. همچنین، به دلیل خاصیت ضد التهابی، می‌تواند به درمان آکنه و التهابات پوست کمک کند.

علت خشکی پوست در فصل زمستان چیست؟در فصل زمستان به دلیل کاهش دما و کم‌شدن رطوبت این عارضه شایع بوده و بسیاری از افراد آن را تجربه می‌کنند. با پایان یافتن فصل سرما معمولا خشکی هم برطرف می‌شود. در فصل زمستان برای کاهش این عارضه باید به طور مرتب از مرطوب‌کننده استفاده کرد.

مصرف چه غذاهایی باعث خشک شدن پوست می شود؟برخی از مواد غذایی می‌توانند باعث خشک شدن پوست شوند یا این وضعیت را تشدید کنند. مواد غذایی مانند الکل، مواد قندی، غذاهای شور، کربوهیدرات تصفیه شده، قهوه و غذاهای سرشار از ویتامین A باعث بروز این مشکل می‌شوند.

حرف آخر:شما با رعایت روش های پیشگیرانه و همچنین مصرف مکرر آب در روز میتوانید پوست خود را به دور از هر گونه خشکی حفظ نمایید؛همچنین با مراجعه به سایت ما از  مجــــله مــــــگ کالا دیدن فرمایید.