بیماری های پوستی از لحاظ شدت و علائم با یکدیگر کاملا متفاوت هستند. آنها میتوانند موقت یا دائمی بوده یا دردناک یا بدون درد باشند. برخی از بیماری های پوستی میتوانند خطرناک بوده و حتی تهدید کننده زندگی به حساب آیند. در اینجا شایعترین بیماری های پوستی را به شما معرفی میکنیم.
منظور از بیماری های پوستی چیست؟
پوست بزرگترین اندام بدن است که عملکردهای مختلفی را انجام میدهد. مثل:
- به حفظ مایعات بدن کمک کرده و از کمآبی پیشگیری میکند.
- کمک میکند تا انسان تغییراتی مثل تغییرات دما یا درد را حس کند.
- عوامل ایجاد کننده عفونت مثل ویروسها و باکتریها را دور میکند.
- به تثبیت دمای بدن کمک میکند.
- در سنتز ویتامین دی به هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید موثر است.
بیماری های پوستی شامل تمام شرایطی است که پوست شما را مسدود، تحریک یا ملتهب میکند. اغلب بیماریهای پوستی باعث ایجاد بثورات یا سایر تغییرات در سطح پوست میشوند.
شایع ترین بیماری های پوستی
بیماری های پوستی که بیش از بقیه شایع هستند، به شرح زیرند:
جوش یا آکنه
- آکنه معمولا روی صورت، گردن، شانهها، قفسه سینه و قسمت بالایی کمر قرار دارد. جوشهای پوستی میتوانند قرمز، سرسیاه، سرسفید، به صورت کیست و ندول و … باشند.
- اگر جوش را درمان نکنید ممکن است جای آن روی پوست باقی بماند یا رنگ پوست تیرهتر شود.
تاول
تاولها یکی از مشکلات یا بیماری های پوستی هستند که به صورت تورم آبکی شکل و پر از مایع روی پوست دیده میشوند. تاولها میتوانند کوچکتر از ۱ سانتی متر یا بزرگتر از ۱ سانتی متر باشند. هر قسمتی از بدن ممکن است دچار تاول شود.
تبخال
تبخال باعث ایجاد تاول و قرمزی شده و دردناک به نظر میرسد. این عارضه در اطراف لب و دهان به وجود میآید. ناحیهای که تحت تاثیر تبخال قرار میگیرد، قبل از اینکه دچار علائم شود، حالت سوزن سوزن شدن پیدا میکند. همزمان با تبخال فرد ممکن است علائم دیگری مثل علائم سرماخوردگی مثل تب و بدندرد داشته باشد.
کراتوز اکتینیک
یکی از بیماری های پوستی است که در آن لکههای پوستی ضخیم به شکل پوسته پوسته دیده میشود. این لکهها اغلب به اندازه حدود ۲ سانتی متر هستند. کراتوز اکتینیک معمولا در قسمتهایی از بدن که در معرض نور خورشید زیاد قرار میگیرند، ظاهر میشوند مثل: دست، صورت و سر و گردن. این لکههای پوستی اغلب صورتی رنگ بوده اما پایه قهوهای، خرمایی یا خاکستری دارند.
کهیر
یکی دیگر از بیماری های پوستی کهیر است که باعث خارش و جوشهای برجسته شده و پس از قرار گرفتن در معرض یک آلرژن به وجود میآید. در پوستهای روشن کهیر معمولا قرمز است اما در پوستهای تیره کهیر برجستهتر و تیرهتر به نظر میرسد.
کفگیرک
یکی دیگر از بیماری های پوستی کفگیرک نام دارد که باعث ایجاد یک توده قرمز دردناک و تحریک شده در زیر پوست میشود. کفگیرک ممکن است با تب، بدندرد و خستگی همراه باشد. همچنین میتواند باعث پوسته پوسته شدن پوست شود.
روزاسه
این بیماری مزمن پوستی گاهی عود میکند و گاهی خاموش میشود. غذاهای تند، نوشیدنیهای الکلی، نور خورشید، استرس و باکتری روده هلیکوباکتر پیلوری ممکن است در عود کردن بیماری روزاسه نقش داشته باشند. علائم رایج روزاسه عبارتند از: برافروختگی صورت، برآمدگیهای قرمز رنگ، خشکی و حساسیت پوست.
حساسیت به لاتکس
حساسیت به لاتکس یکی از بیماری های پوستی است که نیاز به اورژانس و مراجعه سریع به پزشک دارد. این بیماری باعث ایجاد بثوراتی میشود که ممکن است در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ماده لاتکس ظاهر شود. ذرات لاتکس موجود در هوا ممکن است باعث ایجاد سرفه، آبریزش بینی، عطسه و خارش و آبریزش چشم شوند. حساسیت شدید به لاتکس میتواند در تنفس اختلال به وجود آورد.
اگزما
اگزما با لکههای پوسته پوسته زرد یا سفید مشخص میشود. مناطق آسیب دیده ممکن است دچار خارش زیاد شوند. در پوستهای روشن، اگزما میتواند باعث ایجاد بثورات قرمز شود. این بثورات ممکن است در پوستهای تیرهتر، رنگ تیرهتری داشته باشند. در ناحیه مربوطه ممکن است ریزش مو هم مشاهده شود.
پسوریازیس
این بیماری باعث ایجاد لکههای پوسته دار و نقرهای میشود. افرادی که پوست تیرهتر دارند ممکن است لکههای قهوهای تیره را تجربه کنند. لکهها اغلب روی پوست سر، آرنج، زانو و کمر قرار دارند و میتوانند خارشدار یا بدون خارش باشند.
سرخک
علائم سرخک میتواند شامل تب، گلودرد، قرمزی یا اشک چشم، از دست دادن اشتها، سرفه و آبریزش بینی باشد. سرخک همچنین باعث ایجاد بثورات قرمز رنگ روی پوست شده که ۳ تا ۵ روز پس از ظاهر شدن اولین علائم از صورت به پایینتنه پخش میشوند. لکههای مربوط به سرخک قرمز و ریز هستند و ممکن است حتی در داخل دهان دیده شوند.
سرطان سلول بازال
این بیماری معمولا با نواحی برجسته، سفت و رنگ پریده مشخص میشود که ممکن است شبیه یک اسکار باشد. سرطان سلول بازال موجب ایجاد نواحی گنبد مانند به رنگ صورتی، قرمز یا براق شده و ممکن است یک مرکز فرورفته داشته باشد. علائم این بیماری ممکن است در نهایت به خونریزی منجر شوند.
لوپوس
از دیگر شایعترین بیماری های پوستی لوپوس است. خستگی، سردرد، تب و درد مفاصل از علائم این بیماری میتواند باشد. بر اثر این بیماری ممکن است راش پوستی ایجاد شود که دردناک یا بدون درد است. روی شانهها، ساعد، گردن و بالاتنه مشکلات پوستی بر اثر این بیماری بیشتر دیده میشوند. با قرار گرفتن در معرض نور خورشید علائم بدتر خواهند شد. لوپوس انواع مختلفی دارد.
برای اطلاعات بیشتر این مقاله را بخوانید: بیماری لوپوس چیست؟ علائم و راههای درمان
سرطان سلول سنگ فرشی
یکی دیگر از بیماری های پوستی سرطان سلول سنگ فرشی است. این وضعیت اغلب در مناطقی از پوست ایجاد میشود که در معرض اشعه ماورا بنفش خورشید قرار میگیرند. مثل صورت، گوش و پشت دستها. سرطان سلول سنگ فرشی ممکن است با یک لکه پوستی قرمز مشخص شود که برجسته به نظر میرسد. این لکهها ممکن است به خونریزی منجر شوند. در هر حال اغلب بهبود نمییابند و یا خوب میشوند و دوباره به وجود میآیند.
ملانوما از دیگر بیماری های پوستی
شایعترین نوع سرطان پوست ملانوما است که در افراد با پوست روشن بیشتر دیده میشود. ملانوما میتواند در هر نقطه از بدن به صورت خالی ظاهر شود که دارای لبههای نامنظم، اشکال نامتقارن و رنگهای متعدد است.
درماتیت تماسی
چند ساعت تا چند روز پس از تماس با یک آلرژن فرد ممکن است به درماتیت تماسی مبتلا شود. درماتیت تماسی باعث ایجاد بثورات با حاشیههای قابل مشاهده میشود. این مشکل پوستی در جایی از پوست به وجود میآید که ماده تحریک کننده لمس شده است. در این حالت ممکن است پوست خارش دار یا پوسته پوسته باشد. همچنین ممکن است تاولهایی ایجاد شوند که دارای ترشح باشند.
ویتیلیگو
ویتیلیگو با از دست دادن رنگدانه در پوست مشخص میشود. این بیماری بر اثر تخریب خود ایمنی سلولهایی که به پوست رنگ میدهند به وجود میآید. ویتیلیگو انواع مختلفی دارد و در افراد با پوست تیرهتر بیشتر قابل توجه است.
ملاسما
ملاسما از دیگر بیماری های پوستی است که باعث ایجاد لکههای تیره روی صورت و به ندرت روی گردن، سینه و بازو میشود. این بیماری در خانمهای باردار، افرادی که پوست تیرهتر دارن یا بیشتر در معرض نور خورشید هستند، بیشتر دیده میشود.ملاسما ممکن است دائمی باشد یا به مرور زمان از بین برود.
زگیل
زگیل توسط انواع مختلف ویروسی به نام ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشود. زگیلها ممکن است روی پوست یا غشاهای محیطی دیده شوند و به صورت تکی یا گروهی باشند. زگیلها واگیردار بوده و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند.
دیگر بیماری پوستی
شایع ترین بیماری های پوستی دیگر به شرح زیرند:
- آبله مرغان (علائم پوستی دارد)
- اگزمای سبورئیک
- کراتوزیس پیلاریس
- درماتوفیتوز
- زرد زخم
بیماری های پوستی دائمی کدامند؟
نمونههایی از بیماریهای مزمن پوستی عبارتند از:
- روزاسه
- پسوریازیس
- ویتیلیگو
برخی از بیماری های پوستی ممکن است از بدو تولد ظاهر شوند اما برخی دیگر طی سالهای بعد به وجود میآیند. این ۳ بیماری پوستی که به آنها اشاره کردیم، درمان قطعی ندارند.
عواملی که ریسک بیماری های پوستی را افزایش میدهند
برخی از شرایط سلامتی ریسک ابتلا به بیماری های پوستی را بیشتر میکنند. مثل:
- دیابت: افراد مبتلا به دیابت ممکن است در بهبود زخم به ویژه در قسمت پاهای خود مشکل داشته باشند.
- بیماری التهابی روده: برخی از داروهای IBD میتوانند منجر به مشکلات پوستی مانند ویتیلیگو یا اگزما شوند.
- لوپوس: این بیماری مزمن میتواند منجر به التهاب و مشکلات پوستی مانند بثورات، زخمها یا لکههای پوسته پوسته شود.
تغییرات پوستی همچنین میتواند نتیجه بارداری، استرس یا تغییرات هورمونی باشند. به عنوان مثال ملاسما یک بیماری پوستی شایع است که بیشتر زنان باردار را درگیر میکند.
شرایطی مانند آلوپسی آره آتا، آکنه، سندرم رینود یا روزاسه ممکن است زمانی که استرس دارید بدتر شوند.
بیماری های پوستی نادر کدامند؟
به شایعترین بیماری های پوستی اشاره کردیم. بد نیست به نادرترین بیماریهای پوستی هم کمی بپردازیم. این بیماریها عبارتند از:
- کراتوز اکتینیک (بثورات خارش دار هنگام قرار گرفتن زیر نور خورشید)
- بیماری آرگیریا: تغییر در رنگ پوست به دلیل تجمع نقره در بدن
- هیپرهیدروز (با تعریق غیر طبیعی همراه است)
- اپیدرمولیز بولوزا (اختلال بافت همبند)
- ایکتیوز
- ایکتیوز لایهای
- نکروبیوز لیپویدیکا
امیدواریم با این مقاله توانسته باشیم مطالب مفیدی را به شما ارائه دهیم. ما در مگ کالا از همه انتقادات و پیشنهادات شما استقبال خواهیم کرد.
دیدگاه خود را بنویسید